Waar werd oprechter trouw

‘Waar werd oprechter trouw’
Locale bruidsparen van vroeger.
Paul Mons
Ter Aar- Ben je een nazaat van Gerrit Mur en Jacoba Kempenaar? Heet je Keijzer, Koeleman of van der Hoorn? Ben jij er één van Versluis, van Eijk, of Balvers? Dan moet je binnenkort toch eens naar het Historisch Museum van Ter Aar. Daar zijn de mooiste foto’s van plaatselijke bruidsparen uitgestald.
Betsie van Hameren heeft met de overige leden van de fotowerkgroep van het museum zo’n 350 kiekjes verzameld en overzichtelijk bijeen gebracht in de tentoonstelling ‘Waar werd oprechter trouw’. Het zijn foto’s van stelletjes die trouwden tussen 1917 en ongeveer 1970. Maar er zijn ook trouwkaarten en receptiealbums ter beschikking gesteld. Er zit een gelukstelegram bij van dokter Quartel en er staan drie prachtige trouwjurken, waarvan de oudste, een zwarte, gedragen is in 1900 door Maria Groenendijk, die huwde met Hendrik Koetsier.
Tegelijk trouwen
Trots laat van Hameren een volle vitrine zien, met daarin het verhaal van Arie Cats die op 21 maart 1918 trouwde met Elizabeth Liebeton en hun nakomelingen. “Kijk en dat is het bruidspaar Hoogerwerf Kroon, dat verhuisde van Zuid-Afrika naar onze eigen Ringdijk. En daar de drie zussen den Haan die tegelijk trouwden. Het leuke van deze tentoonstelling is, dat nog niet alles af is. Sommige verhalen hopen we in de komende tijd te horen van het publiek. Dat kunnen we dan aanvullen; het publiek kan er die dan bijschrijven. De foto’s kunnen ook bij ons besteld worden. Het is trouwens mogelijk om buiten de openingstijden om een rondleiding te krijgen. Bijvoorbeeld met een vrouwenvereniging, tijdens een bruiloftsfeest, of met een familiereünie”.
De fotowerkgroep organiseert één fototentoonstelling per jaar. “We zijn nu al bezig voor 2016. Dan willen we onze muren en vitrines vullen met oud-sporters. Ter Aar heeft een roemrucht verleden als het gaat om schaatsers, surfers, motorsporters, voetballers, noem maar op. We hopen dat er weer veel materiaal bij ons wordt ingeleverd.”
Op vrijdag 4 september zal Betsie van Hameren ’s avonds in een cabrio door het dorp rijden met een wat ouder echtpaar dat denkt nog in de trouwkleding van toen te passen. Betsie heeft er de laatste tijd flink wat blikken soep voor leeggegeten , want er horen natuurlijk leg blikken achter zo’n trouwauto te hangen.
Wanneer en waar
Vanaf zaterdag 5 september tot eind januari is de tentoonstelling ‘Waar werd oprechter trouw’ voor het publiek geopend. Het Cultuur Historisch Museum Ter Aar bevindt zich aan de Westkanaalweg 118.