Fotocollage CHV Ter Aar

Collecties

Een overzicht van de collecties van de Cultuur Historische Vereniging Ter Aar:

Fotobeeldbank
De Cultuur Historische Vereniging bouwt aan een archief van foto’s en ansichtkaarten van Ter Aar. De oude foto’s en kaarten vertellen ons veel over vroeger: gebouwen, situaties en personen, die er niet meer zijn, of nog wel bestaan, maar in de loop van de tijd zijn veranderd.
Vaak worden deze afbeeldingen gebruikt bij onze tentoonstellingen en in de artikelen in ons kwartaalblad ‘Vosholkroniek’.
Wij maken ook nieuwe foto’s en slaan deze op. Panden, die gesloopt worden, of locaties, die een andere bestemming krijgen, worden vooraf zo goed mogelijk vastgelegd voor de generaties, die na ons komen.
Momenteel worden de foto’s gedigitaliseerd en beschreven, zodat ze voortaan ook beter terug te vinden zullen zijn in het archief. Dat is een heel leuke klus, maar het vergt wel veel tijd en geduld en daarbij kunnen we nog wel wat hulp gebruiken!
Weet u veel van Ter Aar, kunt u met de computer overweg en heeft u wat tijd over, neem dan gerust contact op met de fotowerkgroep.
Als u eens bij opa, of oma op de zolder een oude schoenendoos vol plaatjes met betrekking tot Ter Aar tegenkomt, gooi ze dan niet weg, want wij zijn er erg blij mee!
Inmiddels is de beeldbank online gegaan. Wanneer u hier klikt, wordt u er heen geleid.

Vosholkroniek
In de toekomst willen wij ook een digitale databank van de Vosholkroniek opzetten.

Films en foto’s
Een aantal historische filmbeelden is op DVD gezet.
In de serie ‘Oud Ter Aar’ zijn inmiddels 3 DVD’s verschenen.

 1. Op 1 oktober 1960 werd het zilveren ambtsjubileum van burgemeester B.J. Hogenboom gevierd.
  Van dit feest, waaraan de schooljeugd en veel plaatselijke verenigingen deelnamen, is een prachtige film bewaard gebleven.
 2. Een aantal amateurfilmpjes van 1977 uit Langeraar en Papenveer.
 3. Een filmpje over de Zuid Hollandse Inleggerij (Z.H.I) aan de Langeraarseweg.

Op het programma staan verder:

 • Opening van de Ter Aarse groenteveiling op 20 mei 1954 door koningin Juliana.
  Een film, gemaakt rond 1948 van de kleuterschool aan de Westkanaalweg.
 • Een film over de gemeente Ter Aar. Wij bekijken of het mogelijk is om deze films over Ter Aar in de toekomst via de site te bekijken.
  Momenteel zijn wij hard aan het werk met het opzetten van een beeldbank, waarop wij oude foto’s met betrekking tot Ter Aar willen plaatsen. Voorts zijn wij op zoek naar oude foto’s, ansichtkaarten en films over Ter Aar.
  Wij zouden dit beeldmateriaal graag toevoegen aan onze collectie en toegankelijk maken voor belangstellenden. Indien u het origineel weer terug wilt hebben kunnen wij het inscannen, of kopiëren.
  Graag uw reactie per e-mail aan info@chvteraar.nl