Historische klanken

Werkgroep Historische klanken
Piet van der Ster en Sonja Vonk

Een interview met oude(re) mensen is binnen een historische vereniging een niet weg te denken activiteit; hoe zij geleefd hebben, hoe zij gewerkt hebben van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.
Hun knoestige handen zijn roodbruin getint door de zon, altijd zijn zij buiten geweest.
De ranke bonen, die aan die stokken hingen, groeiden bijna tot aan de hemel; zo mooi kunnen zij dat vertellen en dat is dan de reden waarom Ter Aar ‘het stokkendorp’ genoemd werd.
De verhalen over de lege winteravonden, de verhalen van de vroege lente, de verhalen over de dagen in de zomer, die altijd eeuwig duurden.
Het is vier uur in de morgen en menige tuinder moet met zijn roeibootje naar het land om zijn producten voor dag en dauw gereed te zetten voor vervoer naar de veiling in Papenveer. Zittend op een omgedraaide emmer met een boterham in de ene hand en in de andere heel voorzichtig de thee van een schoteltje (‘akker bakkie’) slurpend, worden de plannen voor de dag doorgesproken om even later deze zonder mokken uit te voeren.
Al deze dorpsverhalen worden door deze werkgroep verzameld en vastgelegd.
Deze vastgelegde stemmen creëren een fantastisch levenswerk waar men in de toekomst nog veel plezier van zal kunnen hebben.