Ter Aar in NOS-programma over politionele acties in Nederlands-Indië

Met de titel “Politionele acties: een mooi woord voor oorlog” zendt de NOS op zaterdag, 2 september a.s. in het kader van de herdenking bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 een programma uit over wat wel genoemd wordt ‘de vergeten oorlog’ in de jaren 1946 – 1951 in Nederlands-Indië uit. Naast beelden van de herdenking zijn er reportages en één ervan is opgenomen in het museum van de Cultuur Historische Vereniging Ter Aar.
Aan het woord komen Jan Egberts, die als korporaal bij het carrierpeloton van het 5e Bataljon Garderegiment Prinses Irene op West-Sumatra heeft gediend en Ben Sassen, die de correspondentie van vader Hein met zijn moeder Ina met groeiende belangstelling heeft gelezen. Vader Hein Sassen is als oorlogsvrijwilliger chauffeur van het 2e Bataljon, 7e Regiment Infanterie, dat op Midden-Java de oorlog aan den lijve ondervindt.

Opname in het museum met van links naar rechts.: Jan Egberts, Ben Sassen en de NOS-ploeg

De indringende verhalen worden ondersteund door beelden van de tentoonstelling ‘Loslaten, dat gaat niet meer’, die de Cultuur Historische Vereniging Ter Aar heeft georganiseerd naar aanleiding van het door Gerard van Pijkeren geschreven boek met dezelfde titel, waarin ‘Oorlogsherinneringen van en aan meer dan negentig Ter Aarse Indiëgangers’ aan het papier zijn toevertrouwd. De eerder al tot 16 augustus verlengde tentoonstelling wordt met het oog op de uitzending opnieuw verlengd tot eind september a.s.

NOS-programma ‘Een mooi woord voor oorlog’ op zaterdag, 2 september a.s., van 19.13 – 19.54 uur, NPO 2.

Tentoonstelling ‘Loslaten, dat gaat niet meer’ in het museum van de Cultuur Historische Vereniging Ter Aar, Westkanaalweg 118, Ter Aar verlengd tot 25 september a.s.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Gerard van Pijkeren,
tel. 06 12965249.

Een gedachte over “Ter Aar in NOS-programma over politionele acties in Nederlands-Indië”

 1. Mijn vader GJJ van den Bogaard heeft gediend bij 2 7 ri .
  Hij heeft de jongens Hofstede en Vermeulen gered uit de vuur zee.
  Hij liep zelf brandwonden op aan zijn benen .
  Ikzelf en mijn man zijn bij het graf geweest in semarang ..
  Erg indrukwekkend.
  Graag hoor ik van u .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.