Eerste exemplaren ‘Loslaten, dat gaat niet meer’ overhandigd.

Onder zeer grote belangstelling vond vrijdagavond 28 april in de bovenzaal van het Cultuur Historisch Museum Ter Aar, aan de Westkanaalweg 118, de presentatie plaats van het boek ‘Loslaten, dat gaat niet meer’.
In het gezelschap genodigden bevonden zich vijf oud-Indiëgangers, Teun Hoogervorst, Dick Esveldt, Jan Egberts, Joop Vuijk en Piet van Leeuwen.
Van Dirk Hofstede, die ‘in den vreemde’ het leven liet, waren diens broers en zus aanwezig. Ook de weduwe van Jan Aaftink en Piet de Jong, Marieke Valk en Cees Borst, waarvan de vaders in Nederlands-Indië gediend hebben, behoorden tot de gasten.
De avond werd geopend door historicus dr. Harry Poeze van het Koninklijk Instituut voor Taal-,  Land en Volkenkunde.
In zijn openingswoord noemde hij het boek van auteur Gerard van Pijkeren: “Het beste in het nieuwe genre dat verhalen van veteranen verbindt met hun dorp van herkomst” en “Drie van hen kwamen niet terug. Zij werden herdacht met een straatnaam. Dat is bijzonder, alleen in Beverwijk en Veenendaal zijn, bij mijn weten, ook straten naar Indiësoldaten vernoemd. Deze drie, Dirk Hofstede, Kees van Zwieten en Theo van Emmerik, krijgen in dit boek nu nog veel meer contouren”.
Hierna vertelde Gerard van Pijkeren over het boek en het tot stand komen ervan.

Aan het eind van zijn betoog overhandigde hij de eerste exemplaren aan Teun Hoogervorst, Jan Egberts en Dick Esveldt, die zeventig jaar na dato hun verhaal uitgebreid hebben willen doen.
Flip Vonk, de voorzitter van de Cultuur Historische Vereniging Ter Aar, overhandigde daarna een exemplaar aan de burgemeester van Nieuwkoop, waartoe Ter Aar behoort en nodigde hem uit de openingshandeling te verrichten voor de gelijknamige expositie ‘Loslaten, dat gaat niet meer’ op de benedenverdieping van het Cultuur Historisch Museum Ter Aar.
Burgemeester Frans Buijserd nam daarvoor de telefoonhoorn van de haak en meldde: ‘Met de burgemeester van Ter Aar’ en met de reactie:  ‘Hallo, Bandoeng’ -naar het bekende lied van Willy Derby-  verklaarde hij de expositie voor geopend.
De vele aanwezigen bezochten daarna de rijk geïllustreerde vitrines, de wanden met zeer veel informatie en talrijke tentoongestelde voorwerpen van de expositie.
De kostprijs van het boek ‘Loslaten, dat gaat niet meer’ is € 19,50 en te verkrijgen tijdens de openingsuren op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag tussen 14:00 en 16:00 uur in het Cultuur Historische Museum aan de Westkanaalweg 118 te Ter Aar.

Tevens bestaat dan de mogelijkheid om de gelijknamige expositie te bezoeken.

Entree:            Rondleidingen voor groepen € 15,00;
Volwassenen € 2,00 en kinderen € 0,75.
Voor scholen geldt een speciaal tarief.

Een gedachte over “Eerste exemplaren ‘Loslaten, dat gaat niet meer’ overhandigd.”

  1. Goedemiddag,

    Is het boek ‘Loslaten dat gaat niet meer’ nog te bestellen.
    Jan Egberts heeft met mijn vader in Ned.Indie gediend en waren maatjes/vrienden van elkaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.